Kwaliteitsplan 2025 Cura Excellent B.V.

1. Missie en Visie

Missie

Eigen regie en zelfredzaamheid vormen de fundamenten van Cura Excellent.

Wij richten ons op het onderzoeken van de mogelijkheden voor onze cliënten om te wonen, leven en sterven op een plek die voor hen belangrijk en veilig is. Hierbij verschuiven we de focus van ziekte naar zorg, en verder naar gezondheid en gedrag. Dit bereiken wij door intensief samen te werken met zorgpartners en verschillende disciplines, zodat we een breed en geïntegreerd beeld krijgen van de mogelijkheden om de eigen regie en zelfredzaamheid van onze cliënten te bevorderen.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoorde zorg staan hierbij centraal, met voortdurende investeringen in het welzijn en werkgeluk van onze medewerkers.

In 2025 willen we deze missie verder versterken door de samenwerking met alle stakeholders te intensiveren, zodat we de kansen om “Eigen regie en zelfredzaamheid” te realiseren en daarmee optimaal benutten.

Visie
Cura Excellent kijkt naar de mogelijkheden van de cliënt en benadert zorg door de cliënt als persoon in zijn geheel te ondersteunen.
We zetten in op het versterken van de zelfredzaamheid van onze cliënten door gebruik te maken van de aanwezige mogelijkheden.

In 2025 willen we verder bouwen aan kleinschalige, betrokken, zelfdenkende teams die kwalitatief hoogwaardige zorg verlenen, waarbij duurzaamheid en verantwoorde zorgprocessen essentieel zijn.
Het doel is het welzijn en welbevinden van onze cliënten te verbeteren en te verduurzamen voor de toekomst.

2. Doelen voor 2025

  • Kwaliteit van Zorg: Bij Cura Excellent leveren we al hoogwaardige zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van onze cliënten. We werken vanuit de visie van zelfredzaamheid en eigen regie, waarbij we altijd kijken naar de mogelijkheden voor de cliënt. In 2025 zetten we de volgende stap door het Zorgpad Stervensfase in gebruik te gaan nemen. Dit model richt zich specifiek op de laatste levensfase, waarbij we zorg op maat bieden die afgestemd is op de individuele wensen van de cliënt en hun naasten. Het Zorgpad Stervensfase ondersteunt ons in het bieden van zorg die zowel de fysieke als emotionele aspecten van deze fase respecteert, met speciale aandacht voor het waarborgen van de kwaliteit van leven en het bevorderen van een waardige afronding van het leven.

Daarnaast beschikken we inmiddels over opgeleide CURA ambassadeurs, die andere medewerkers trainen in het gebruik van de CURA-methodiek. CURA staat voor Concentreren, Uitstellen, Reflecteren en Actie en helpt onze medewerkers in de omgang met moeilijke situaties of morele dilemma’s. Het moedigt hen aan zich in andere betrokkenen te verplaatsen, de situatie breder te bekijken en passende acties te ondernemen. Deze training versterkt niet alleen de professionele vaardigheden van ons team, maar draagt ook bij aan de kwaliteit van de zorg die we bieden, door medewerkers beter toe te rusten in complexe zorg- en zorg ethische vraagstukken.

  • Medewerkerontwikkeling: Bij Cura Excellent investeren we actief in de ontwikkeling van onze medewerkers door het aanbieden van trainingen die zowel de zorgtechnische vaardigheden als het werkplezier bevorderen. Onze focus ligt op het versterken van de zorgcompetenties van medewerkers door middel van praktische, innovatieve en gerichte trainingen. We onderzoeken de mogelijkheid om VR-trainingen in te zetten voor het trainen van zorgvaardigheden in complexe zorgsituaties, wat medewerkers in staat stelt om in een veilige, virtuele omgeving ervaring op te doen. Daarnaast bieden we regelmatig bijscholing en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling aan, zodat onze medewerkers de kans krijgen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Deze trainingen zijn niet alleen gericht op het verbeteren van de zorgkwaliteit, maar ook op het bevorderen van het werkplezier en de motivatie van ons zorgteam, wat uiteindelijk bijdraagt aan het welzijn van zowel onze medewerkers als cliënten.
  • Innovatie: Bij Cura Excellent zetten we actief in op het implementeren van nieuwe technologieën en zorgmodellen om de werkdruk te verlagen en de zorgkwaliteit te verbeteren. Recent zijn we gestart met spraakgestuurd rapporteren, wat de efficiëntie van administratieve processen verhoogt en tijd vrijmaakt voor directe zorgverlening. Daarnaast onderzoeken we, mogelijk via subsidie, de implementatie van VR-brillen voor training van zorgvaardigheden. Ook maken we gebruik van de wondzorg-app, die de kwaliteit van zorg bevordert door betere monitoring en eenduidige werkwijzen, en tijdswinst oplevert door de manier van scoren in de app volgens het time model. Daarnaast stappen we over van routes naar diensten. Door de inzet van diensten in plaats van routes wordt er binnen 12 maanden een efficiëntere werkomgeving gecreëerd binnen Cura Excellent. Dit resulteert in meer ruimte voor nieuwe zorgvragen, een hogere tevredenheid bij zorgverleners en cliënten, een besparing op zorgkosten en meer mogelijkheden voor professionalisering. Deze verbeteringen dragen bij aan een beter georganiseerde thuiszorg, waarin zowel medewerkers als cliënten profiteren van een betere balans en continuïteit in de zorg.

Het uiteindelijke doel is om de werkdruk van medewerkers te verlagen, de kwaliteit van zorg te verbeteren en te zorgen voor een duurzamere en innovatievere zorgverlening.

  • Samenwerking: In 2024 is de samenwerking gestart door een gezamenlijke zorgaanname met andere zorgpartners onder de naam Iedereen Zorgt in de Wijk.
  • In 2025 versterken we deze samenwerking, naast andere samenwerkingen, door het ontwikkelen van gezamenlijke zorgplannen, het organiseren van interdisciplinaire vergaderingen en het delen van kennis en best practices. Dit bevordert een breder, integraler zorgaanbod en zorgt ervoor dat cliënten optimaal ondersteund worden in hun zelfredzaamheid.

3. Kwaliteit van Zorg

Zorg op Maat:
Cura Excellent biedt al jarenlang zorg die volledig is afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt, waarbij de cliënt altijd centraal staat. Dit doen we door goed te luisteren naar hun wensen en flexibel in te spelen op veranderingen in de zorgbehoeften. In 2025 zetten we een belangrijke stap door het Zorgpad Stervensfase in gebruik te nemen, waarmee we de zorg in de laatste levensfase nog zorgvuldiger en respectvoller kunnen afstemmen op de individuele wensen van de cliënt. Het zorgpad zal een waardevolle aanvulling zijn op onze reeds bestaande zorg op maat, en helpt ons om continu de zorg te bieden die past bij de persoonlijke situatie en het levensmoment van de cliënt.

Continue Verbetering van Zorgprocessen: We blijven investeren in het verbeteren van zorgprocessen door regelmatig de zorgplannen bij te stellen en zorgverleners te ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat we continu kunnen inspelen op veranderende zorgbehoeften van onze cliënten en dat we kwaliteit behouden in alle fasen van hun zorgtraject.

Kwaliteitsmonitoring en -meting: In 2025 zullen we de kwaliteitsmonitoring verder versterken door het structureel uitvoeren van cliënttevredenheidsonderzoeken en medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Deze instrumenten, samen met de feedback die we ontvangen tijdens gesprekken tijdens zorgmomenten, met zowel cliënten als zorgverleners, stellen ons in staat om de zorgkwaliteit continu te monitoren en verbeterpunten tijdig te signaleren. De EVV'er speelt hierbij een belangrijke rol, doordat zij regelmatig gesprekken voert met cliënten over hun ervaringen en wensen. Regelmatige evaluaties helpen ons om in te spelen op de behoeften en verwachtingen van zowel cliënten als medewerkers, en dragen bij aan het verbeteren van de zorgkwaliteit en werkprocessen. Zo kunnen we de zorg afstemmen op de wensen van de cliënten en continu optimaliseren waar nodig.

Opleiding en Professionalisering van Medewerkers: Het waarborgen van zorgkwaliteit hangt nauw samen met de professionaliteit van onze medewerkers. Daarom blijven we investeren in hun ontwikkeling door middel van gerichte opleidingen en bijscholingen. In 2025 starten we met de opleiding tot wondverpleegkundige voor een HBO-verpleegkundige en begeleiden we nieuwe BBL-ers in hun ontwikkeling tot verpleegkundigen.

Daarnaast blijven we werken met Studytube van Noordhoff, een online leerplatform waarmee medewerkers toegang hebben tot e-learnings en video's. Elk kwartaal zorgen we ervoor dat bevoegdheden up-to-date zijn, en we blijven investeren in de bijscholing van medewerkers, zoals de reguliere updates voor technische handelingen. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers over de nieuwste kennis en vaardigheden beschikken om zowel complexe zorgsituaties aan te pakken als de kwaliteit van zorg te waarborgen.

4. Medewerkerstevredenheid en duurzaam werken

  • Werkgeluk en Duurzaam Werken: Werkgeluk staat bij ons centraal. We creëren een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen, plezier ervaren in hun werk en zich kunnen blijven ontwikkelen. Dit doen we door het aanbieden van begeleiding, coaching en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans. We ondersteunen medewerkers in hun professionele groei en persoonlijke ontwikkeling, zodat zij met enthousiasme en voldoening hun werk kunnen doen. Daarnaast stappen we over van routes naar diensten, wat zorgt voor een betere werkstructuur, meer stabiliteit in de planning en een verbeterde samenwerking binnen teams. Dit draagt bij aan een efficiëntere werkomgeving, minder werkdruk en een hogere tevredenheid bij medewerkers.
  • Verzuimpercentage: Onze organisatie heeft een lager dan het landelijke gemiddelde verzuim, wat een indicatie is van de betrokkenheid en tevredenheid van onze medewerkers. Dit toont aan dat medewerkers zich ondersteund voelen en goed functioneren, wat bijdraagt aan een positieve werkcultuur en het behouden van een gezonde werkdruk.

5. Innovatie en Technologie

  • Technologie ter Ondersteuning: We zetten technologie in om werkprocessen te vergemakkelijken en de zorgkwaliteit te verbeteren, zonder concessies te doen aan de persoonlijke benadering van zorg. Hierbij hebben we onlangs spraakgestuurd rapporteren geïmplementeerd, wat het rapportageproces vereenvoudigt en versnelt, zodat medewerkers meer tijd kunnen besteden aan de zorg zelf.
  • We onderzoeken ook de mogelijkheid van VR-ondersteunde training voor medewerkers om de zorgverlening verder te verbeteren.

  • Verkenning van Nieuwe Zorgmodellen: We onderzoeken en implementeren innovatieve zorgmodellen die de zelfredzaamheid van cliënten bevordert, zoals het gebruik van digitale hulpmiddelen en het versterken van sociale netwerken. Deze modellen worden actief ingezet om zorg op maat te bieden en cliënten optimaal te ondersteunen.

  • Oncologische Zorg: Daarnaast ontwikkelen we onze oncologische zorg verder: we bieden momenteel immuuntherapie thuis aan en zullen in 2025 starten met het aanbieden van chemotherapie in de thuissituatie. Deze uitbreiding van onze oncologische routes sluit aan bij onze missie om zorg op maat te leveren en de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen, zelfs in complexe zorgsituaties. Het integreren van oncologische zorg in onze bredere zorgmodellen maakt het mogelijk om cliënten, die vaak met ingewikkelde zorgbehoeften te maken hebben, te ondersteunen op een manier die hen in staat stelt om zoveel mogelijk eigen regie te behouden, ook in moeilijke behandeltrajecten. Dit is een belangrijke stap in het verder versterken van de zelfstandigheid van onze cliënten en het bieden van zorg die volledig is afgestemd op hun persoonlijke situatie.

6. Meten van Succes

  • Hogere Zelfredzaamheid van Cliënten: We streven naar een hogere mate van zelfredzaamheid bij cliënten door persoonsgerichte zorg en actieve betrokkenheid bij het zorgplan. We maken gebruik van zorgmodellen die ondersteuning bieden in verschillende levensfasen. De mate van verbeterde zelfredzaamheid meten we aan de hand van specifieke indicatoren, zoals de zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten, de tevredenheid van cliënten over hun eigen regie en de frequentie en intensiteit van zorginterventies. Deze gegevens worden verzameld via cliënttevredenheidsonderzoeken, evaluatiegesprekken met EVV'ers en zorgverleners en het monitoren van zorgplannen.
  • Tevreden Medewerkers: Tevreden en goed opgeleide medewerkers die zich gewaardeerd voelen en ondersteund worden in hun werk. Medewerkers krijgen ruimte om zich verder te ontwikkelen, waarbij werkgeluk centraal staat en zij zich kunnen blijven specialiseren in bijvoorbeeld palliatieve zorg of wondzorg.
  • De medewerkertevredenheid wordt gemeten via regelmatige medewerkerstevredenheidsonderzoeken, gesprekken, zowel formele als informele gesprekken. Ook wordt gekeken naar de mate van enthousiasme en de proactieve benadering van medewerkers in hun betrokkenheid bij bijscholing en ontwikkelingstrajecten. We evalueren de werkdruk door regelmatig feedback te verzamelen van medewerkers via gesprekken, formeel en informeel en medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Daarnaast wordt gekeken naar de mate van betrokkenheid bij het team en de organisatie, waarbij we ook aandacht besteden aan werkbelasting, balans tussen werk en privé, en eventuele knelpunten die de werkdruk verhogen.
  • Duurzame Zorg: Zorg die niet alleen vandaag goed is, maar die ook verantwoord en toekomstgericht is. We zetten in op technologische innovaties, zoals spraakgestuurd rapporteren, en het verder ontwikkelen van duurzame zorgmodellen die bijdragen aan het welzijn van cliënten en medewerkers op lange termijn. Het succes van deze innovaties wordt gemeten door het aantal processen dat efficiënter verloopt, de tijdsbesparing die hierdoor ontstaat voor zorgverleners, en de tevredenheid van zowel medewerkers als cliënten over de verbeterde zorgkwaliteit en efficiëntie.

Conclusie

In 2025 blijft Cura Excellent zich inzetten voor de missie van zelfredzaamheid en eigen regie, door met zorg, betrokkenheid en innovatie te streven naar de best mogelijke zorg voor onze cliënten.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen blijven hierbij centraal staan. We blijven investeren in de ontwikkeling van medewerkers, die de kern van onze organisatie vormen, zodat zij met de juiste kennis en vaardigheden de zorg kunnen leveren die onze cliënten verdienen. De overgang van routes naar diensten draagt bij aan een efficiëntere werkomgeving, een betere werk-privébalans en een hogere tevredenheid onder zowel medewerkers als cliënten.

Het Zorgpad Stervensfase, dat al geïntegreerd is in ons EPD, zal in 2025 daadwerkelijk worden ingezet om zorg op maat te leveren en de kwaliteit van zorg te waarborgen in alle fasen van het leven van onze cliënten.

Door innovatie en technologie te omarmen, zoals spraakgestuurd rapporteren en het verder onderzoeken van zorgmodellen, willen we de zorg verder optimaliseren en de zelfredzaamheid van onze cliënten blijven bevorderen.

Contact & informatie

Bel ons: 085-0003711 of E-mail: info@curaexcellent.nl

Cura Excellent B.V.
Heuvel 2B
5261 EE Vught


algemene voorwaarden

Bekijk op Google Maps